Cluskerin perheen kuulumisia kuva

Seurakunta on solminut sopimuksen Suomen Lähetysseuran kanssa. Uusi nimikkolähettimme on Rowan Clusker ja hän työskentelee Kambodzassa ja Laosissa. Hän on Suomen Lähetysseuran Mekongin alueellinen kehitysyhteistyökoordinaattori, asemapaikkanaan Phnom Penh. Hänen työtehtäviin kuuluu kehitysyhteistyöhankkeiden hallinnointi ja seuranta Kambodzhan ja Laosin alueella. Työalueelle hän lähti perheensä kanssa elokuussa 2018. Perheeseen kuuluu vaimo Nanni ja lapset Chad, Saffron ja Nisha. Häneen voi olla yhteydessä sähköpostilla rowan.clusker@felm.org

 

Perheemme muutto Kambodzhaan varmistui myöhään keväällä 2018. Seuraava kesä meni melkein kokonaan muuttoon valmistautumiseen. Tehtävää riitti- muutimme pois kotoamme, hankimme uuteen ilmastoon sopivia vaatteita, kaikille rokotukset ja haimme lapsille koulupaikkoja kansainvälisestä koulusta Kambodzhan pääkaupungista, Phnom Penhistä. Lähtöä edeltävänä iltana valvoimme myöhään, vielä pakkaillen viimeisiä tavaroita. Rukoilimme, että tavaramme eivät painaisi liikaa! 

Lensimme Phnom Penhiin Dohan ja Ho Chi Minh Cityn kautta. Ero Helsingin ja Phnom Penhin välillä oli dramaattinen. Kuumuus ei ollut niin erilaista, koska kesä 2018 oli ollut niin kuuma. Kaikki muu sitten olikin - liikenne, saasteet, äänet, hajut ja tietysti ihmiset. Kollegani Lähetysseurassa, Emma Holmström oli  vastassa lentokentällä. Seuraavat viikot hän esitteli meille Phnom Penhiä ja Lähetysseuran työtä Kambodzhassa.

Melkein heti saavuttuamme maahan lapsemme aloittivat uudessa koulussaan. Minun ja vaimoni ensimmäinen tehtävä oli löytää perheellemme uusi koti. Lopulta löysimme viihtyisän kodin melko läheltä lastemme koulua. Olemme asuneet Kambodzhassa vuoden ja aika on mennyt nopeasti. Elämämme täällä on haastavaa mutta myös palkitsevaa. Haasteista voisin mainita huonon ilman laadun, toistuvat sähkökatkokset keväällä 2019, sekä luonnon puute asuinalueellamme ja Phnom Penhissä yleisesti. Haasteista huolimatta myös nautimme elämästämme täällä, mahdollisuudesta asua Kambodzhassa, oppia lisää maasta, sen historiasta ja kulttuurista. Olemme tutustunut pakallisiin ihmisiin ja oppinut hieman paikallista kieltä, Khmeria. Toki olemme tykänneet myös siitä, että aurinko paistaa melkein joka päivä!

Toimin täällä Lähetysseuran alueellisena kehitysyhteistyökoordinaattorina, vastuualueena Kambodzha ja Laos. Hankkeita on tällä hetkellä 8 hanketta (Kambodzha-6, Laos-2).  Jokaista hanketta toteuttaa paikallinen kumppanijärjestö, eli työskentelen 8 eri järjestön kanssa.  Hankkeet ovat erilaisia, mutta kiteytettynä töitä tehdään seuraavien teemojen parissa: tuki haavoittuville nuorille, mukaan lukien vammaiset nuoret; työ etnisten vähemmistöjen parissa, sekä; työ syrjäseutujen ihmisten toimeentulon ja ruokaturvan vahvistamiseksi. Hankkeissamme lähestymme kehitysongelmia ihmisoikeusnäkökulmasta.  Tällöin pyrimme siihen, että haavoittuvat ryhmät, kuten köyhät kyläläiset, tuntisivat oikeutensa ja myös ihmiset, joilla on vastuu ylläpitää köyhien oikeuksia, kuten paikallistason viranomaiset, ottaisivat tämän vastuun vakavasti. Vuoden 2018 syksyllä ja keväällä 2019 minulla oli tilaisuus käydä tutustumassa tukemiimme projekteihin paikan päällä. Seuraavan vuoden aikana käyn myös hankevierailuilla ja jaan teidän kanssanne kuvia ja tietoa näistä vuoden aikana. 

Jumala siunatkoon teitä!