Seurakunta on solminut sopimuksen Suomen Lähetysseuran kanssa. Uusi nimikkolähettimme on Rowan Clusker ja hän työskentelee Kambodzassa ja Laosissa. Hän on Suomen Lähetysseuran Mekongin alueellinen kehitysyhteistyökoordinaattori, asemapaikkanaan Phnom Penh. Hänen työtehtäviin kuuluu kehitysyhteistyöhankkeiden hallinnointi ja seuranta Kambodzhan ja Laosin alueella. Työalueelle hän lähti perheensä kanssa elokuussa 2018. Perheeseen kuuluu vaimo Nanni ja lapset Chad, Saffron ja Nisha. Häneen voi olla yhteydessä sähköpostilla rowan.clusker@felm.org


Perhekuva Angkor Watin temppelillä

Syksy on mennyt nopeasti täällä Phnom Penhissä ja meidän perhe odottaa nyt joulua. Löysimme täältä joulukuusen ja jouluvalot. Ensimmäisenä adventtisunnuntaina  joulupuuroa sushiriisistä, jota löysimme meidän lähiruokakaupastamme.  Lopputulos oli oikein maukas! Säätä ei oikein voi kuvata tyypilliseksi suomalaiseksi joulusääksi mutta lämpötila on kuitenkin laskenut viime viikkoina sen verran, että aamuisin on ollut noin 20 astetta.  Se tuntuu mukavan viileältä.

Työni on ollut mielenkiintoista viime kuukausina ja minulle on tullut erityyppisiä työtehtäviä vastaan.  Lokakuussa järjestimme kokouksen kaikille meidän Mekongin alueen kirkollis- ja kehitysyhteistyökumppanijärjestöille, johon osallistui noin 35 ihmistä neljästä eri maasta. Kokouksessa koulutettiin kumppaneitamme mm. ilmastomuutoksesta, sen syistä ja seurauksista.  Täällä Mekongin alueella ihmisillä on usein melko heikko ymmärrys ilmastonmuutoksesta, vaikka sen seuraukset kuten epätasaiset sateet ovat melko näkyviä.  Koulutus oli siksi monille silmiä avaava ja hyödyllinen.  Oli ilo huomata, että moni osallistuja lähti koulutuksesta innostuneena muuttamaan omia tapojaan ja kertomaan oppimistaan eteenpäin paikallisten yhteisöjen jäsenille. 

Ilmastonmuutos ja ympäristön suojeleminen ovat erittäin tärkeitä ja ajankohtaisia asioita täällä Kambodzhassa.  Valitettavasti maan laiton haltuunotto ja puunkaato ovat isoja ongelmia.  Olen itse nähnyt suuria alueita Pohjois-Kambodzhassa, joissa metsää on kaadettu jopa luonnonsuojelualueilla.  Puidenkaato vaikuttaa ilmastonmuutokseen sillä puut imevät hiilidioksidia ilmasta.  Puut myös tukevat pilvien muodostumista, joten niiden kaataminen voi myös vähentää sateita.  Tämän lisäksi se voi vaikuttaa ihmisten toimeentuloon ja ruokaturvaan, sillä moni maaseudulla asuva Kambodzhalainen on perinteisesti kerännyt hedelmiä ja pähkinöitä ruuaksi metsistä.  Kaupungeissa, kuten Phnom Penhissä, jossa itse asun perheeni kanssa, näkyvämpi ongelma on kertakäyttöisten muovituotteiden huoleton käyttö ja huono jätteenkeräysjärjestelmä. /syksy 2019

 

Näkyvä ongelma Phnom Penhissä on kertakäyttöisten muovituotteiden huoleton käyttö ja huono jätteenkeräysjärjestelmä.

Perheemme muutto Kambodzhaan varmistui myöhään keväällä 2018. Seuraava kesä meni melkein kokonaan muuttoon valmistautumiseen. Tehtävää riitti- muutimme pois kotoamme, hankimme uuteen ilmastoon sopivia vaatteita, kaikille rokotukset ja haimme lapsille koulupaikkoja kansainvälisestä koulusta Kambodzhan pääkaupungista, Phnom Penhistä. Lähtöä edeltävänä iltana valvoimme myöhään, vielä pakkaillen viimeisiä tavaroita. Rukoilimme, että tavaramme eivät painaisi liikaa! 

Lensimme Phnom Penhiin Dohan ja Ho Chi Minh Cityn kautta. Ero Helsingin ja Phnom Penhin välillä oli dramaattinen. Kuumuus ei ollut niin erilaista, koska kesä 2018 oli ollut niin kuuma. Kaikki muu sitten olikin - liikenne, saasteet, äänet, hajut ja tietysti ihmiset. Kollegani Lähetysseurassa, Emma Holmström oli  vastassa lentokentällä. Seuraavat viikot hän esitteli meille Phnom Penhiä ja Lähetysseuran työtä Kambodzhassa.

Melkein heti saavuttuamme maahan lapsemme aloittivat uudessa koulussaan. Minun ja vaimoni ensimmäinen tehtävä oli löytää perheellemme uusi koti. Lopulta löysimme viihtyisän kodin melko läheltä lastemme koulua. Olemme asuneet Kambodzhassa vuoden ja aika on mennyt nopeasti. Elämämme täällä on haastavaa mutta myös palkitsevaa. Haasteista voisin mainita huonon ilman laadun, toistuvat sähkökatkokset keväällä 2019, sekä luonnon puute asuinalueellamme ja Phnom Penhissä yleisesti. Haasteista huolimatta myös nautimme elämästämme täällä, mahdollisuudesta asua Kambodzhassa, oppia lisää maasta, sen historiasta ja kulttuurista. Olemme tutustunut pakallisiin ihmisiin ja oppinut hieman paikallista kieltä, Khmeria. Toki olemme tykänneet myös siitä, että aurinko paistaa melkein joka päivä!

Toimin täällä Lähetysseuran alueellisena kehitysyhteistyökoordinaattorina, vastuualueena Kambodzha ja Laos. Hankkeita on tällä hetkellä 8 hanketta (Kambodzha-6, Laos-2).  Jokaista hanketta toteuttaa paikallinen kumppanijärjestö, eli työskentelen 8 eri järjestön kanssa.  Hankkeet ovat erilaisia, mutta kiteytettynä töitä tehdään seuraavien teemojen parissa: tuki haavoittuville nuorille, mukaan lukien vammaiset nuoret; työ etnisten vähemmistöjen parissa, sekä; työ syrjäseutujen ihmisten toimeentulon ja ruokaturvan vahvistamiseksi. Hankkeissamme lähestymme kehitysongelmia ihmisoikeusnäkökulmasta.  Tällöin pyrimme siihen, että haavoittuvat ryhmät, kuten köyhät kyläläiset, tuntisivat oikeutensa ja myös ihmiset, joilla on vastuu ylläpitää köyhien oikeuksia, kuten paikallistason viranomaiset, ottaisivat tämän vastuun vakavasti. Vuoden 2018 syksyllä ja keväällä 2019 minulla oli tilaisuus käydä tutustumassa tukemiimme projekteihin paikan päällä. Seuraavan vuoden aikana käyn myös hankevierailuilla ja jaan teidän kanssanne kuvia ja tietoa näistä vuoden aikana. 

Jumala siunatkoon teitä!

Kanankasvattajia Preah Vihearin läänissä

Vierailulla alkuperäisyhteisön kylässä Ratanakirin läänissä