Onneksi olkoon!

Lapsen syntyminen merkitsee kodin elämässä suurta muutosta. Vanhempien vastuulle uskotaan kokonaan uuden elämän vaaliminen.

Agricolan suomalainen seurakunta onnittelee teitä lämpimästi lapsenne syntymän johdosta.

Toivomme, että lapsenne saatettaisiin pyhässä kasteessa Jumalan lapseksi, seurakunnan jäseneksi. Kasteessa vanhemmat sitoutuvat kasvattamaan lapsensa kristillisesti. Tässä tehtävässä kummit toimivat apuna.

Myös seurakunta haluaa antaa tukensa teille tässä elämänne uudessa vaiheessa. Toivomme, että kaste voitaisiin toimittaa lapselle kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Kaste voidaan toimittaa erikseen sovittavana aikana Loviisan alueen kirkoissa tai kotona. Kirkkokasteen jälkeen pappi mielellään osallistuu pyydettäessä vielä kotona vietettävään juhlahetkeen.

 

Halutessanne järjestää ristiäiset eli kastetilaisuuden, ottakaa yhteyttä seurakuntasihteeriin.

Kaste. Vauva, äiti ja pappi.

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä