Projet Europe - Seikkailulla brokin ajan Euroopassa

Loviisan kirkko

Caporale - Montéclair - Selma y Salaverde - Händel - Cesti - Telemann

"Projet Europe" tarjoilee muutaman barokkisäveltäjän, aikansa kosmopoliittien musiikkia - he kokivat koko Euroopan työmaanaan. Laulujen tekstit käsittelevät matkustamisen ja seikkailun vetovoimaa, kaipuuta siirtyä toiseen todellisuuteen. Näyttämöllä ovat mezzosopraano Johanna Lönnforsin lisäksi nokkahuilisti Sofia Fernholm, viulisti Anna Pohjola, sellisti Pieta Mattila sekä cembalisti Pilvi Listo.

Vapaa pääsy
Ohjelma 10/5 e

Musiikkiopisto Loviisassa - Musikinstitutet i Lovisa & Agricolan suomalainen seurakunta, Agricola svenska församling

Matkailu on aina vain yhä yleisempää, ja maailma pienenee. Mutta todellisuudessa maailma oli pieni jo barokin aikaan. Konsertin säveltäjät olivat aikansa kosmopoliitteja. He elivät kansainvälistä elämää, ja se myös vaikutti heidän sävellystyöhönsä. Händel esimerkiksi syntyi Saksassa, opiskeli Italiassa ja työskenteli Lontoossa. Siellä myös italialainen Caporale soitti Händelin oopperaorkesterissa. Espanjalaissyntyinen Selma y Salaverde toimi mm. Innsbruckissa ja Venetsiassa. Cestin ooppera L'Orontea oli tavattoman suosittu teos, ja sitä esitettiinkin niin italialaisissa, ranskalaisissa kuin saksalaisissa kaupungeissa. Tämä kertoo vilkkaasta kulttuurivaihdosta jo neljäsataa vuotta sitten.
Haluun matkustaa vaikuttavat aina moninaiset syyt. Muusikoille ja säveltäjille matkustaminen suo ennen kaikkea uusia puitteita opiskelulle ja työlle. Mutta takana saattaa aina olla myös halu paeta olemassa olevaa todellisuutta. Eskapistinen kaipuu vain pois - olipa päämäärä sitten fyysinen paikka tai henkinen tila - on kirjoitettu syvälle ihmisen DNA:han. Tämä näkyy selkeänä konsertin laulujen teksteissä. Cestin aariassa kerrotaan niin suuresta rakkauden kaipuusta, että annetaan hellien tuulien suudella rakastettua. Purcellin laulussa "An Evening Hymn" käännytään Jumalan puoleen etsien turvallista levon ja rauhan satamaa. Montéclairin kantaatissa paetaan petollisuuden tuottamaa tuskaa metsän rauhaan ja sitten - kuin seikkaillen läpi tunnekuohujen - mielenrauhaan.

Avoin Kirkkomuskari

Lau, lau, lauletaan,
nyt alkaa kirkon muskari.

Kirkkokuoro

Laulamisella on ihmeellinen voima.

Kirkkokuoro

Laulamisella on ihmeellinen voima.