Se on syksyä jo

Tuo otsikon sanonta kuuluu juhannukseen. Sehän on ajankohta, jolloin päivä alkaa jälleen lyhentyä - vaikka eletään parhainta keskikesää. Sen sijaan nyt - syyskuun puolenvälin ohitettuamme todella ilmassa on syksyn tuntua. Vielä aurinko saattaa päivällä lämmittää, mutta yöt ovat viileitä. Pilvet saavat oranssin värityksensä ilta-auringosta ja pian seitsemän maissa. Päivä lyhenee.

Ajan kuluminen näkyy hyvin vuodenaikojen vaihtelussa. Ja mikä merkillisintä, lapsuuden pitkät kesät ovat vuosien myötä muuttuneet nopeiksi ohikiitäviksi hetkiksi.

Tänään 18.9.2019 oli edessäni jälleen uutinen, joka minulle henkilökohtaisesti tuntui merkittävältä. Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli julisti haettavaksi Agricolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherran viran. Toivon todella, että virka kiinnostaa useampia pappeja.

Minulle tuo uutinen on muistutus siitä, että aika papin virassa alkaa kulkea päätökseensä. Yli 41 vuotta pappina on jo eletty. Eteenpäin katsottuna tuokin vuosimäärä tuntuu jotenkin pitkältä - mutta taaksepäin katsottuna on kuin se olisi vasta alkanut. Aika on jotenkin suhteellista.

Kun seurakuntien rakennemuutosta valmisteltiin ja piispa kysyi minulta olenko valmis ryhtymään Agricolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherran virkaan - vastaukseni sisälsi jo silloin ajatuksen: Sopii minulle - mutta tulen johtamaan seurakuntaa muutoksessa ja uutta seurakuntaa vain vuoden. Ja sen edessä vähitellen olemme. Tätä kirjoittaessani on vielä edessä reilut pari kuukautta. Nuokin kuukaudet ovat täynnä isoja ratkaistavia asioita.

On asioita, joista olen uudessa seurakunnassa iloinnut. Suurin ilonaihe on aktiivisissa työntekijöissä, jotka ovat olleet valmiina suunnittelemaan uutta - eikä vain jatkamaan vanhaa. On pysyttävä ajassa kiinni - siinä on haastetta kerrakseen.

Jumalan rakkaus. Kaikilla kylillä. Tässä ajassa. - Tuo tuttu slogani on hyvin ohjannut myös ensi vuoden suunnittelua.

Vaikka syksyn myötä päivät lyhenevät, valo tuntuu karkaavan - kuitenkin toivon elämän loistavan sinulle sydämen sopukoihin saakka. Siunattua syksyä!

Seppo Apajalahti

Iltahämärä